Varför ska jag ge just dig mina pengar?

Hos oss är kunden i fokus! Känner du igen det? I detaljhandeln kan man läsa det på skyltar, på konferenser ropas det från föreläsningspulpeten och på nätverksträffar lägger alla sig vinn om att påpeka det. Problemet är att det oftast är en läpparnas bekännelse, om man bara skrapar lite på ytan. För vad betyder egentligen ”kunden i fokus”? Det är något alla säger men långt ifrån alla lever efter. Nu är det dags att leva upp till orden! Frågan som ställs i rubriken är något som man som säljare eller representant för ett företag kan råka på, om man har en vaken och intelligent kund. Beklämmande ofta är det tyvärr så, att säljaren ifråga kan svara på massor av frågor om den aktuella produkten eller tjänsten som säljs, men inte på den här, mest grundläggande frågan.

På en marknad där konkurrensen är hög och valmöjligheterna för presumtiva kunder är hur många som helst, blir det ofta svaret på det här, ”varför ska jag ge just dig mina pengar?” som leder till avgörande köpbeslut.
Om man vänder på frågan så ser man att det handlar om kundnytta. ”Vilket värde skapar min tjänst eller produkt åt kunden, som inte de andra på marknaden gör?”

Kundnytta är ett uttryck jag har använder ofta och det är ingen slump. Det är bevisat, om och om igen, att fokus på kundnytta leder till ökad försäljning.
Vad är då kundnytta? Tittar man på Wikipedia kan man läsa följande:

 

Du som är Bonnier Ledarskap abonnent har blivit uppgraderad utan extra kostnad och väljer nytt lösenord vid inloggningen. www.management360.se