Presentationsteknik – Fyra situationer och en röd tråd

Presentationsteknik är inget litet ämne. Det omfattar allt från spontana ”hisspresentationer” till omsorgsfullt förberedda tal eller föreläsningar inför stora åhörarskaror. Några olika kunskapsområden inom presentationsteknik är till exempel retorik, kroppsspråk och storytelling.

Av dessa upplevs nog särskilt ordet ”retorik” som litet extra respektingivande och dessutom en smula skräckinjagande. Faktum är dock att vi alla använder oss av retorik dagligdags. Vi gör det när vi berättar en rolig historia, när vi diskuterar politik med vänner eller när vi förklarar relationen mellan månadspengens storlek och städningen av det egna rummet med våra barn. Men vi tänker förstås inte på att vi håller på med ett Probatio när vi säger till tonåringen att han eller hon måste vara hemma före elva för att orka med skolarbetet nästa dag, eller ett Refutatio när vi tillfogar att vi vet att kompisarnas föräldrar har sagt samma sak. Eller för den delen ett Peroratio, när vi säger, ”Nu är det slutdiskuterat, god natt!"

 

Du som är Bonnier Ledarskap abonnent har blivit uppgraderad utan extra kostnad och väljer nytt lösenord vid inloggningen. www.management360.se